20 nových monitorů dechu od Nadace Křižovatka pohlídá dech třebíčských miminek

Třebíč, 28. 6. 2023 - Ředitelka Nadace Křižovatka Mgr. Štěpánka Pokorníková předala dvacet monitorů dechu v celkové hodnotě padesát tisíc korun na novorozeneckém oddělení třebíčské nemocnice. Dar z rukou ředitelky nadace převzali vedoucí neonatolog MUDr. Jaroslav Belvončík, náměstkyně pro léčebnou péči MUDr. Lenka Mrázová a staniční sestra Bc. Jitka Syslová. Velké díky patří společnostem I & C Energo, POZEMSTAV TŘEBÍČ, ALFEKO a SWN Moravia, které dar do nemocnice financovaly. Polovina daru byla financována díky podpoře Lékárny Dr. Max a jejich značce BEBELO.

Děkujeme!

„Monitory dechu Babysence zajišťují kontrolu dechu našich novorozených miminek již patnáct let. Velmi si vážíme této dlouhodobé spolupráce s Nadací Křižovatka,“ s vděkem komentuje každoroční předávání monitorů dechu ředitelka nemocnice Eva Tomášová.

Při dechové zástavě miminka delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být děťátku ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy.

Za 28 let své existence se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic více než 11 200 monitory dechu v celkové hodnotě bez mála čtyřiceti milionů korun.

Mgr. Jitka Mácová - tisková mluvčí, Nemocnice Třebíč, e-mail: jmacova02@nem-tr.cz, 6/2023